Алайнери преди и след

Прозрачните алайнери са алтернатива на традиционните брекети и са предназначени да помогнат за насочване на зъбите в правилната им позиция. Подобно на брекетите, прозрачните алайнери използват постепенна сила, за да контролират движението на зъбите, но без метални жици или скоби. Изравнителите са изработени от здрав пластмасов материал и се изработват така, че да пасват на устата на всеки човек. Ако са необходими серия от алайнери, всеки алайнер премества зъбите на инкраменти, докато се постигне желаното движение.

Колко време се носят алайнерите

Прозрачните брекети се носят в продължение на поне 20 часа на ден, за да се постигне желаната максимална ефективност. Всеки алайнер се носи в продължение на три седмици, преди да се смени със следващия. Продължителността на лечението с алайнери за зъби зависи от тежестта на всеки случай. Вижте полезна и по-подробна информация за алайнерите в сайта на дентална клиника IG Dental https://igdental.bg/alayneri.html. Обикновено лечението с алайнери може да бъде кратко – три седмици, или дълго – шест месеца. Като цяло алайнерите предлагат много по-кратко лечение от традиционните брекети. Но в някои случаи то може да варира в зависимост от нуждите от изправяне на зъбите и цялостното съответствие на пациента. В идеалния случай времето за възстановяване при използване на алайнери е между 13 и 15 месеца.

Предимства на ортодонтското лечение с прозрачни алайнери

Алайнерите имат множество предимства пред традиционните брекети. Те са дискретни и предлагат по-добри резултати по безпроблемен и бърз начин. Прозрачните брекети са и много по-удобни от традиционните брекети. Въпреки това пациентите все още трябва да бъдат много дисциплинирани при носенето на алайнерите, за да се гарантира успехът на лечението. Свикването с алайнерите е лесно, а времето за възстановяване също е по-кратко.

Прозрачните алайнери са чудесна алтернатива за пациенти, които искат по-правилна усмивка, но не искат да носят традиционните метални брекети. Също така, алайнерите са от полза за пациенти с предишно ортодонтско лечение, които искат да направят малки корекции на усмивката си. Използването на прозрачни алайнери има няколко предимства:

  • Прозрачните алайнери са подвижни, така че е по-лесно да миете зъбите си с четка и конец за зъби след хранене.
  • Прозрачните алайнери се поддържат по-лесно чисти
  • Прозрачните алайнери са удобни и е по-малко вероятно да раздразнят венците и бузите ви
  • Прозрачните алайнери могат да предотвратят износването на зъбите от скърцане

Правила за пациентите с алайнери

Въпреки че алайнерите са най-удобният вариант, има някои неща, които трябва да се имат предвид, докато ги носите. Вашият ортодонт ще ви даде набор от насоки, които трябва да се следват старателно, като например по-долу:

  1. Трябва да носите алайнерите поне 20 часа на ден, за да постигнете ефективни резултати.
  2. Сваляйте безцветните алайнери по време на миене на зъбите, почистване с конец и хранене. Никога не ги носете, особено докато консумирате нещо горещо
  3. Поддържайте регулаторите си чисти. Докато миете зъбите си, се уверете, че почиствате алайнерите си по същия начин.
  4. Съхранявайте ги на сигурно място в кутията, дадена от Вашия ортодонт, за да не се замърсяват.

 

Източници:
https://www.mdpi.com/1996-1944/15/7/2646
https://www.puls.bg/dentalno-zdrave-c-28/predimstva-na-ortodontskoto-lechenie-chrez-alaineri-n-42092 

 

By neynsky

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *